// Ertar Kimya - Hoşgeldiniz

KUUM SC

KUUM SC

KUUM SC


  • Ürün Grubu: İnsektisitler Akarisit
  • Aktif Madde: 45 g/l Chlorantraniliprole + 18 g/l Abamectin
  • Ambalaj:
  • Kimyasal Grubu: 28/6
  • Formülasyon Şekli: SC

KULLANILDIĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu ve Dönemi

Son Uygulama ve Hasat Arasındaki Süre

Bağ *

İki noktalı kırmızı örümcek

(Tetranychus urticae)

70 ml / 100 l su

(larva, nimf, ergin)

3 gün

Salkım güvesi

(Lobesia botrana)

70 ml/100 l su

Biber (Sera)

Pamuk yaprak kurdu

(Spodoptera littoralis)

80 ml/100 l su

(larva)

1 gün

Domates (Sera)

Domates güvesi

(Tuta absoluta)

80 ml/100 l su

3 gün

Yaprak galeri sineği

(Liriomyza trifolii)

80 ml/100 l su

Yeşilkurt

(Helicoverpa armigera)

90 ml/100 l su

(larva)

Domates (Tarla)

Domates güvesi

(Tuta absoluta)

80 ml/da

3 gün

Yeşilkurt

(Helicoverpa armigera)

90 ml/da

(larva)

Elma

Avrupa kırmızı örümceği

(Panonychus ulmi)

75 ml/100 l su

14 gün

Elma içkurdu

(Cydia pomonella)

60 ml/100 l su

Elma yaprak büken

(Archips rosanus)

60 ml/100 l su

Hıyar (Sera)

Pamuk yaprak kurdu

(Spodoptera littoralis)

80 ml/100 l su

(larva)

3gün

Kornişon

(Sera)

Pamuk yaprak kurdu

(Spodoptera littoralis)

80 ml/100 l su

(larva)

3gün

(*) Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılmaz.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürününü aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır. 

 

İLAÇLAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANIM ŞEKLİ

Bağ-İki noktalı kırmızı örümcek: bir yaprakta 5-8 adet zararlı görüldüğünde ilaçlama yapılır. İki noktalı kırmızı örümcek popülasyon yoğunluğu artmaya devam ediyorsa hasattan sonra bir uygulama daha yapılabilir.

Bağ-Salkım güvesi: Salkım güvesine karşı yapılacak ilaçlamalar tahmin ve uyarı sistemine göre yönlendirilir. Bu amaçla her dölde eşeysel çekici tuzaklarda yakalanan ergin sayısının tepe noktasına ulaşıp düşmeye başlaması, etkili sıcaklıklar toplamının 1.dölde 120 gün-derece (g.d.), 2. dölde 520 g.d., 3. dölde 1047 g.d. civarında olması, 1. dölde akşamüstü sıcaklıklarının (gün batımından 2 saat öncesi ve 3 saat sonrasına kadar en az iki gün 15°C ve üzerinde olup bu durumun ilerleyen günlerde de devam etmesi, yumurtadan çıkacak larvaların beslenmesine uygun olabilmesi için asmanın fenolojik gelişme devresinin 1. dölde çiçek-tomurcuk, 2. dölde koruk, 3. ve diğer döllerde ben düşme ile başlayan olgunlaşma devresinde olması gerekir. Bu kriterlerin bir arada olması durumunda çiçek-tomurcuk veya salkım taneleri üzerinde zararlının yumurtaları aranır. Bulunduğunda işaretlenerek ilk larva çıkışı tahmin edilir. Her dölde bir ilaçlama yapılır. Bir sezonda KUUM SC veya aynı etkili maddeye sahip bir başka ilacın toplam olarak ikiden fazla uygulanması önerilmez.

Biber (Sera)-Pamuk yaprak kurdu: Serada köşegenler yönünde yürüyerek 100 bitkide 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde zararlı ile mücadele gereklidir. Survey, serada 10-12 gün aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Eşiğin üzerinde bir zararlı popülasyonu görülmesi halinde ilaçlamalar yinelenmelidir. İlaçlama, larvalar dağılmadan yapıldığında sonuç daha iyi olacağından ilaçlama zamanına özen gösterilmelidir Bir sezonda 2’den fazla uygulanması önerilmez.

Domates (Tarla-Sera)-Domates güvesi: Ergin çıkışını saptamak için üretim sezonunun başlangıcından itibaren tarlada (1-2 tuzak/ha) ve serada (1 tuzak/sera) eşeysel çekici tuzaklar kullanılır.Tuzaklar haftada bir kontrol edilir.Tuzakta ilk ergin görüldüğünde üretim alanının büyüklüğüne göre enaz 100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap ve sürgünlerinde yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 3’ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir. İlaçlamadan 5-6 gün sonra bitkiler tekrar kontrol edilir, gerekirse ilaçlama tekrarlanabilir.

Domates(Sera)-Yaprak galeri sineği: Bir dekarlık alanda en az 30 bitkinin alt, orta ve üst yaprakları toplanarak sayım yapılır. Yaprak başına ortalama 10 larva tespit edilirse ilaçlamaya karar verilir. Bu ilaçla bir sezonda 2’den fazla uygulama önerilmez.

Domates(Tarla-Sera)-Yeşilkurt: Tarla veya seranın büyüklüğüne göre 100 bitki kontrol edilerek bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde yumurta ve larva aranır. 100 bitkinin 5’inin bulaşık olması halinde derhal mücadeleye geçilir.İlaçlamadan 10 gün sonra bitkiler kontrol edilir, ilaçlamayı gerektirecek yoğunluk var ise ilaçlama tekrarlanır.

Elma-Avrupa kırmızı örümceği: 100 yaprakta periyodik olarak yapılacak sayımlarda yaprak başına ortalama 8-10 adet bireyi geçmesi durumunda ilaçlama yapılır.

Elma-Elma içkurdu: Elma içkurduna karşı yapılacak ilaçlamalar tahmin ve uyarı sistemine göre yapılır.Elma iç kurdu mücadelesinde hedef her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce kontrol etmektir. Bu ilaçla bir sezonda 2’den fazla uygulama önerilmez.

Elma-Elma yaprakbüken: Kış mevsiminde yapılan kontrollerde ağaç başına ortalama olarak 5 adet yumurta paketi saptanan bahçelerde, erken ilkbaharda ise yaprak ve henüz açılmamış çiçek buketlerinde larva ile bulaşma oranı %5’i geçince ilaçlama yapılır. Bir ilaçlama yeterlidir.Gerektiğinde birinci ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Bu ilaçla bir sezonda 2’den fazla uygulama önerilmez.

Hıyar (Sera) ve Kornişon (Sera)-Pamuk yaprak kurdu: 100 bitkide 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde ilaçlama yapılır. 10 -12 gün aralıklarla yapılan kontrollerde eşiğin üzerinde bir popülasyon görülmesi halinde ilaçlama tekrarlanır. İlaçlama larvalar dağılmadan yapıldığında sonuç daha iyi olacağından ilaçlama zamanına özen gösterilmelidir.

 

KISITLAMA VE UYARILAR

KUUM SC, etki şekli itibariyle anthraciticdiamide sınıfından bir kimyasal olup Chlorantraniliprole içermektedir. Yüksek derecede duyarlılık azalışı veya dayanıklılık potensiyeli olan zararlı türlerinin bu ilaç grubuna duyarlılığının sürdürülebilirliğini sağlamak için:

Bu bitki koruma ürününü, bir uygulama programı içinde kullanınız ve aynı etki mekanizmasına sahip ilaçlar ile ardışık olarak kullanmaktan kaçınınız.

  • Anthraciticdiamide kimyasal grubu insektisitlerini takiben, farklı etki mekanizmasına sahip diğer bitki koruma ürünlerini dönüşümlü olarak kullanınız.
  • Bir üretim sezonu içinde bu grup bitki koruma ürünlerini, toplam uygulamaların %50’sinden fazla kullanmamaya özen gösteriniz.
  • Zirai mücadele programlarına IPM tekniklerinin dahil edilmesini sağlayınız.
  • Sezon içinde biyolojik etkinlikte olası azalmaları izleyiniz.

 

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ

KUUM SC adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 28 ve 6olarak sınıflandırılmış bir insektisit-akarisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için KUUM SC’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup 28 ve 6 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU

KUUM SC bilinen birçok insektisit ve fungisit ile karışabilir. Bununla beraber, geniş uygulamalardan önce uygulayıcı sorumluluğunda fiziksel karışım testi önerilir.