// Ertar Kimya - Hoşgeldiniz

BENDİS

BENDİS

BENDİS


  • Ürün Grubu: Fungusit
  • Aktif Madde: Azoxystrobin 250 g/l
  • Ambalaj:
  • Kimyasal Grubu: C3:11
  • Formülasyon Şekli: SC

KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR

 

 

Bitki Adı

 

 

Zararlı Organizma Adı

 

 

Uygulama Dozu

Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre

 

Bağ *

Bağ Mildiyösü (Plasmopara viticola)

Bağ Küllemesi(Erysiphe necator)

Bağda Ölükol (Phomopsis viticola)

(Yaz ilaçlaması)

 

 

75 ml/100 L su

21 gün

Hıyar, Kornişon

Kabakgillerde Mildiyö (Pseudoperonospora cubensis)

60 ml/100 L su

3 gün

Kabakgillerde Külleme (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea)

 

75 ml/100 L su

3 gün

 

Kabak

Kabakgillerde Külleme (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea)

 

75 ml/100 L su

3 gün

 

Domates (Tarla)

Mildiyö (Phytophthora infestans)

Erken Yaprak Yanıklığı

(Alternaria solani)

 

75 ml/100 L su

3 gün

 

Karpuz

Karpuzda Alternarya Yaprak Yanıklığı

(Alternaria cucumerina)

 

75 ml/da

3 gün

Biber(Sera)

 

Patlıcangillerde Külleme

(Leveillula taurica)

 

75 ml/100 L su

3 gün

Çeltik

 

Çeltik Yanıklığı (Pyricularia oryzae)

 

100 ml/da

28 gün

Çilek (Tarla)

Çilek Küllemesi (Sphaerotheca macularis f.sp. fragariae)

100 ml/da

1 gün

Kabak (Sera)

Kabakgillerde Külleme

(Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea)

75 ml/100 L su

3 gün

*Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılmaz.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken ilaçlı su depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürünü aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

İLAÇLAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra uygulama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurulduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçalarını yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜN KULLANIM ŞEKLİ

BAĞ MİLDİYÖ: İlk uygulamaya sürgünler 25-30 cm ulaşınca başlanmalıdır. İkinci ve sonraki ilaçlamalar 1. ilacın süresi ve hastalığın gelişme durumu, meteorolojik faktörler göz önüne alınarak 10-15 gün ara ile ilaçlama yapılır.

BAĞ KÜLLEMESİ

1.İlaçlama: Çiçekten önce sürgünler 25-30 cm olduğu dönemde,

2.İlaçlama: Çiçeklenme öncesi çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde,

3.İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların küçük saçma tanesi iriliğinde olduğu dönemde,

4 ve diğer ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresine göre, tanelere ben düşme dönemine kadar yapılır.

BAĞ ÖLÜKOL:*Yaz İlaçlaması:

1.İlaçlama sürgünler 2-3 cm olduğunda,

2.İlaçlama sürgünler 8-10 cm olduğunda,

3.İlaçlama sürgünler 25-30 cm’ yi bulduğu devrede yapılmalıdır.

HIYAR ve KORNİŞON KABAKGİLLERDE MİLDİYÖ: İlaçlama bitkiler kol atmaya başladığında veya ilk mildiyö belirtisinin görülmesi ile ilaçlamaya başlanır ve hastalığın şiddetine göre ilaçlamaların bitkinin her tarafını, özellikle de yaprak altlarını kaplayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

HIYAR, KORNİŞON VE KABAK KÜLLEME: İlk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmelidir. Günlük sıcaklık ortalamasının 27oC’nin üstünde ve orantılı nemin %50’nin altında olduğu zamanlarda ilaçlamaya ara verilmelidir.

DOMATES MİLDİYÖ: İlaçlı mücadeleye çevredeki domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.

DOMATES ERKEN YAPRAK YANIKLIĞI: Gerek fidelikte gerekse tarlada ilaçlamaya ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. İklim koşulları hastalık gelişimi için uygun olduğunda ilacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama tekrarlanmalıdır.

BİBER (SERA) KÜLLEME: Bitkiler üzerinde ilk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamalara başlanmalı ve gerektiğinde 10-12 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.

KARPUZ ALTERNARİA YAPRAK YANIKLIĞI: Kimyasal ilaçlama yeşil aksam ilaçlamaları şeklinde uygulanır. Çevrede ilk belirtilerin görülmesiyle ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak 10-12 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.

ÇELTİK YANIKLIĞI HASTALIĞI: Yeşil aksam ilaçlamalarında hastalık ilk görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır. Gerekli hallerde kullanılan ilacın etki süresi göz önüne alınarak ikinci ve üçüncü ilaçlamalar yapılmalıdır.

Çilekte Külleme: Hastalığın ilk belirtileri görüldüğü zaman ilaçlamaya başlanır.Enfeksiyon koşulları sona erinceye kadar 10 gün ara ile ilaçlamaya devam edilir. İlaçlama programında son uygulama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmelidir.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ

BENDISadlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup C3:11 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bir bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için BENDIS’ in aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup C3:11 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU

BENDIS’ in domatesteki uygulamalarında yayıcı yapıştırıcılarla karıştırılarak kullanılması önerilmez.